Komisia dnes zaregistruje kandidátky a pridelí im čísla

19.12.2011 Bratislava

BRATISLAVA 19. decembra (WEBNOVINY) - Ústredná volebná komisia (ÚVK) dnes bude registrovať kandidačné listiny politických subjektov, ktoré sa chcú uchádza o hlasy voličov v marcových predčasných parlamentných voľbách.

Hneď ako tak spraví, vyžrebuje ku každej kandidačnej listine číslo, ktorým sa kandidátka označí. ÚVK preskúmala všetkých 26 kandidátok v piatok a vážnejšie chyby nenašla.

Zapisovateľka ÚVK Lívia Škultétyová do 24 hodín od rozhodnutia ÚVK doručí rozhodnutie politickým stranám alebo koalíciám o registrácii, alebo o odmietnutí kandidačnej listiny. Proti rozhodnutiu ÚVK sa možno do troch dní odvolať na Najvyšší súd SR.

Kandidatúra sa dá stiahnuť do 48 hodín pred voľbami. Vyžrebované čísla kandidátok ÚVK písomne oznámi kandidujúcim politickým stranám a koalíciám a zabezpečí ich zverejnenie. Registrácia kandidačných listín je podmienkou vytlačenia hlasovacích lístkov. Od počtu zaregistrovaných politických subjektov závisí aj počet hlasovacích lístkov.

ÚVK po zaregistrovaní kandidačných listín doručuje podľa zákona zoznam kandidátov ministerstvu vnútra. Ministerstvo zabezpečí dodanie hlasovacích lístkov starostom obcí prostredníctvom obvodných úradov najneskôr 40 dní pred dňom volieb, teda do 30. januára.


Informácie o voľbách zabezpečia obce

Obce zabezpečia, aby najneskôr 25 dní pred dňom volieb - 14. februára, mal každý volič informácie o voľbách. Na účely voľby poštou uverejní ministerstvo vnútra zoznam kandidátov najneskôr 40 dní pred dňom volieb - do 30. januára, na svojej internetovej stránke.

ÚVK v piatok 16. decembra preskúmala kandidátky všetkých 26 politických subjektov. Podľa predsedu ÚVK Pétera Nyilfu boli všetky kandidačné listiny “v súlade so zákonom, majú všetky náležitosti podľa zákona“. Až na drobné gramatické chyby žiadne väčšie komisia v listinách neobjavila.

Členovia ÚVK zisťovali, či kandidátky obsahujú všetky náležitosti, ktoré požaduje zákon - v prvom rade prílohy, vyhlásenia jednotlivých kandidátov o tom, že súhlasili so svojou kandidatúrou, že nedali súhlas, aby boli na inej kandidátke a že je im známe, že nemajú prekážky pre svoju voliteľnosť.

Predčasné parlamentné voľby budú v sobotu 10. marca 2012. O hlasy občanov sa chce uchádzať 26 politických subjektov, ktoré podali kandidačné listiny.

Ide o tieto subjekty:
99 % - občiansky hlas
Komunistická strana Slovenska (KSS)
Kresťanskodemokratické hnutie (KDH)
Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS)
Ľudová strana Naše Slovensko
Most-Híd
Národ a Spravodlivosť – naša strana
Náš kraj
Obyčajní ľudia
Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti
Právo a Spravodlivosť
Robíme to pre deti – SF,
Sloboda a Solidarita (SaS)
Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana (SDKÚ-DS)
Slovenská národná strana (SNS)
Smer - sociálna demokracia (Smer-SD)
Strana demokratickej ľavice (SDĽ)
Strana maďarskej koalície - Magyar Koalíció Pártja (SMK)
Strana občanov Slovenska (SOS)
Strana + 1 hlas
Strana Rómskej únie na Slovensku
Strana slobodné slovo – Nory Mojsejovej
Strana zelených
Strana živnostníkov Slovenska
Zelení a napokon
Zmena zdola - Demokratická únia Slovenska (ZZ, DÚS).

Po podaní kandidátok (polnoc 12. decembra) bolo podľa zapisovateľky ÚVK Lívie Škultétyovej na všetkých spolu uvedených 2 971 kandidátov. Plný počet kandidátov, 150, predložilo 15 politických subjektov.
 

Vyberte región